Jambon, işlenmiş et türlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Türk mutfağında kendine yeni yeni yer bulmaya başlayan bu ürün, genellikle farklı lezzetler arayanlar tarafından tercih ediliyor. Özellikle pastırma ile sucuk gibi baharatlı ve işlenmiş et ürünlerini sevenlerin damak tadına hitap ediyor. Fransızlar tarafından icat edilen jambon, aslında Fransızcada domuz eti manasına geliyor. İngiliz mutfağında da önemli bir yere sahip olan bu et çeşidi, ülkemizde dana etinden yapılıyor. Jambonun hindi ve tavuk gibi hayvanlardan elde edilen çeşitlerini bulmak da mümkün oluyor. İngiliz ve Fransız mutfaklarında kendine kahvaltılıklar arasında mutlaka yer bulan bu ürün, ülkemizde de daha çok kahvaltılarda tercih ediliyor. Son yıllarda farklı et ürünlerine gösterilen ilgiden payını alan jambon; kendine has dokusu, lezzeti ve aromasıyla oldukça beğeniliyor.
Jambon dana yapımı için farklı metotlar bulunuyor. Sulu ve kuru olarak iki farklı şekilde üretilen bu et türü için genellikle baharat ve tuz gibi maddelerden faydalanılıyor. Sulu salamura olarak üretilen çeşitte zencefil, kişniş ve ardıç tohumu gibi çeşitli baharatlar ile otlar kullanılıyor. Ayrıca karışıma potasyum nitrat eklenerek etin kendi rengini koruması sağlanıyor. Sulu çeşidi genellikle konserve olarak saklanıyor. Kuru çeşidi ise füme edilerek üretiliyor. Etler öncelikle bol tuz eklenerek bekletiliyor ve füme işleminden geçirilerek satılıyor. Ülkemizde genellikle kuru çeşidi tercih ediliyor. Özellikle lezzet olarak pastırmaya yakın olması, kuru jambonun daha çok beğenilmesine neden oluyor.
Coşkun Et ve Mamulleri, her ürün kategorisinde olduğu gibi jambon söz konusu olduğunda da tüketicilere en kaliteli gıdaları sağlamak için çalışıyor. Bu amaçla tamamen kendi ürünü olan ve en doğal koşullarda hazırlanan Dana Jambon ve Füme Dana Jambon ürünlerini satışa sunuyor. Coşkun Et kalitesiyle %100 dana etinden üretilen bu gıdalar, her damak tadına hitap eden lezzetiyle yediden yetmişe herkesin rahatlıkla tüketebileceği seçenekler olarak karşımıza çıkıyor.
Dana Jambon Nasıl Pişirilir ve Nasıl Yenir?
Jambon istenildiği takdirde çiğ ya da pişmiş olarak tüketilebiliyor. Bu sebeple aslında pratik bir yiyecek olarak sofralardaki yerini alıyor. Tek başına yenebilen bu ürün; omlet, sos, makarna, kanepe, pizza, krep ve tart gibi farklı yiyeceklerin tarifleri içerisine karıştırılarak da tüketilebiliyor.
Dana jambon, diğer işletmiş et çeşitlerine nazaran kendine has tütsülenmiş tadıyla da yoğun ilgi görüyor. Genellikle çiğ olarak kahvaltılarda tüketilmesi tercih edilse de fırınlanarak farklı yemeklerin içerisine de katılabiliyor. Isıl işlem uygulandığı taktirde tütsü tadının artması da damaklarda ayrı bir lezzet bırakıyor. Ülkemizde yeni yeni ilgi görmeye başlayan bir ürün olmasına rağmen daha şimdiden kuru fasulye ve nohut gibi yemeklere eşlik ediyor. Bunun yanında patates, pilav, çorba ve ıspanak gibi farklı lezzetlerle de karıştırılabiliyor.
Üretimi esnasında ette bulunan bütün yağ ve sinirler temizleniyor. Sonrasında tuz ve baharat ile harmanlanarak 24 saat boyunca bekletiliyor ve hafif bir şekilde ısıl işlem uygulanıyor. Pastırmaya benzerliği sayesinde sofralarda gittikçe daha fazla yer almaya başlayan bu et ürünü, pastırmadan farklı olarak içerisine şeker de ilave edilmesi sayesinde farklı bir lezzet ortaya koyuyor. Pastırma daha baharat ve acı ağırlıklıyken bu ürün pişirildiğinde karamelize bir tat sunuyor.
Baharat ve tuz ile pişirilen bu üründe et hücreleri tuzu ve baharatı hücre içerisine alıyor, bu sayede et hücrelerinin su aktivitesi yani bağıl nemi düşüyor. Böylece dana jambon, mikrobiyal üreme ve bozulma gibi etkenlerden korunmuş oluyor. Yine de jambon tam pişmiş bir et olmadığı için bu gıdanın buzdolabında saklanması gerekiyor. Dana jambonun üretim tekniği sayesinde mikrobiyal aktivite durduğu için bu et ürünü çiğ olarak tüketilebiliyor. Hafif bir ısıl işlem uygulanmasından dolayı az pişmiş bir ürün olan dana jambon, tamamen kişinin damak tadına ve zevkine göre biraz daha pişirilebiliyor. Pişmiş olarak fırın yemeklerinde ve omlet gibi karışımlarda tercih edilirken çiğ olarak ise soğuk sandviçlerde ve kahvaltılarda tüketiliyor.
Jambon Besin Değeri Nedir?
Jambon, dananın but kısmından yapılıyor. 100 gram üründe yaklaşık olarak 111 kcal enerji bulunuyor. 100 gram jambonda ortalama 13,81 gram protein, 3,52 gram yağ ve 4,16 gram karbonhidrat yer alıyor. İçerisinde yaklaşık %72 oranında su bulunan jambonda 3,50 gram lif ve 1,5 gram tuz da bulunuyor. Demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum ve potasyum açısından epey zengin olmasının yanında selenyum ve çinko gibi mineralleri de içeriyor. Ayrıca dana jambonun içinde B6, B12 ve E vitamini de yer alıyor.
Dana jambon kalori açısından nispeten düşük değeri ve az miktarda yağ içermesi sayesinde diyet yemeklerinde sıklıkla kullanılıyor. Diyetlerde sandviç ve tostları protein bakımından zenginleştirmek için tercih edilebiliyor. Salatalara karıştırarak protein miktarı yüksek ve daha uzun süre tok tutma etkisi sunan besinler elde edilebiliyor. Küçük parçalara ayrılarak makarna soslarına da eklenebiliyor. Ayrıca pizzalarda düşük yağlı bir et ürünü seçmek için de kullanılabiliyor.
Dana jambonun kızartmalarda kullanılırken yağ eklenmeden kendi yağıyla pişirilmesi gerekiyor, aksi taktirde kalorisi ve yağ oranı yükseliyor. Sandviç içerisinde tüketileceği zaman sadece tost makinesiyle ısıtmak yeterli oluyor. Yalnız jambonu bir öğünde çok fazla tüketmemek gerekiyor çünkü içerisinde yüksek oranda tuz ve sodyum bulunuyor.
Lezzetli Jambon Tarifleri
Dana jambon ile çok lezzetli ve doyurucu tarifler hazırlanabiliyor:
● Yumurta, bu et ürününün en çok yakıştığı gıdaların başında geliyor. Bu sebeple jambon ile yumurtayı farklı sunumlar kullanarak fırında veya tavada pişirmek, çok lezzetli yemeklerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Jambon, omlet yapımında da kullanılabiliyor. Kahvaltıda tercih edilebilecek bu tarifler, çok iştah açıcı görüntüler sunabiliyor.
● Krep ve jambon da genellikle beraber tüketilen gıdalar arasında yer alıyor. Bu ikiliyi beraber tüketmek için farklı tarifler hazırlamak mümkün oluyor. Bu ikilinin beraberliğinden ortaya çıkan en şık tariflerden biri kanape olarak karşımıza çıkıyor. Önceden hazırlanan krep ile jambon rulo haline getiriliyor. Ruloya kürdanlar batırıldıktan sonra ruloların eşit büyüklükte kesilmesi ise yeterli oluyor.
● Jambonu tavuk göğsü içerisine katarak da farklı bir lezzet yaratmak mümkün oluyor. Kaşar, tavuk göğsü ve zeytin yağı kullanarak bu tarifleri zenginleştirebilirsiniz. Hem pratik hem lezzetli olan bu yemeği fırında hazırlayabilirsiniz.
● Jambon son yıllarda hamburger içerisinde de kendisine yer buluyor. Jambonlu steak burger, hemen hemen hiç kimsenin hayır diyemeyeceği lezzetler arasındaki popülerliğini arttırıyor.
● Rulo krep tariflerinde tavuk yerine yine bu et ürününden yararlanılarak farklı bir lezzet elde edilebiliyor. Wrap olarak da bilinen bu yemekleri yaparken közlenmiş biber ve turşu gibi farklı tatlar da kullanılabiliyor.
● Evde pizza yapmak için de jambon tercih edilebiliyor. Evde hazırlayacağınız pizzaların üzerine biraz jambon koyarak hem pizzayı lezzetlendirebilir hem yağ oranını düşürebilirsiniz.
● Makarnalar da sıklıkla farklı soslara konu olan yemekler arasında yer alıyor. Makarna sosu hazırlarken içerisine biraz jambon katmak hem lezzeti arttırmak hem makarnanın protein oranını yükseltmek için tercih edilebiliyor. Üstelik bu sayede ortaya sizi uzun süre tok tutacak bir yemek çıkıyor.
● Sebzelerden çok et yemeklerini tercih edenler için mücveri daha cazip hale getirmenin yolu da içine jambon eklemekten geçiyor. Bu işlenmiş ve tütsülenmiş ürünleri ekleyerek hazırlayacağınız mücverler, çocukların ve et tüketmeyi seven kişilerin daha fazla ilgisini çekecek.
Jambon Buzdolabında Nasıl Saklanır?
Jambon, diğer işlenmiş et ürünlerine göre nispeten daha kısa bir raf ömrüne sahip olduğu için saklama konusuna özen göstermek yüksek önem arz ediyor ancak dolapta saklansa dahi uzun süre stoklanamıyor. Bunun yerine buzdolabının derin dondurucu kısmını kullanmak tercih edilebiliyor fakat bu durumda da jambonu tek seferde çıkarmak ve tüketmek gerekiyor. Bu ürünü hem derin dondurucuda uzun süre saklamak hem tek tek alarak tüketmek için farklı teknikler bulunuyor.
İlk yöntemde öncelikle temiz bir yüzeye fırın kağıdı seriliyor. Kağıdın bir kenarına et uzunlamasına yerleştiriliyor. Kağıt bu etin üzerine katlandıktan sonra tekrar et parçası konuluyor. Bu şekilde ilerlendiği taktirde fırın kağıdı etlerin arasında kaldığı için jambonlar birbirine yapışmıyor ve onları tek tek alarak tüketmek mümkün oluyor. Bir diğer yöntemde tepsi üzerine fırın kağıdı seriliyor. Daha sonra kağıdın üzerine jambon konuluyor ve rulo hâline getiriliyor. Bu ruloları birbirine değmeden dizdikten sonra derin dondurucuda bir süre bekletmek gerekiyor. Biraz donan etler artık birbirine yapışmayacağı için bu aşamadan sonra tepsiden çıkartılarak derin dondurucuda saklanabiliyor. Bütün yöntemlerde mutlaka buzdolabı poşetinin kullanılması ve havası aldırıldıktan sonra kapatılması önem arz ediyor.
Jambon Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Jambon alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar olabiliyor. Jambon, işlenmiş bir et türü olması nedeniyle hileye açık bir gıda hâline geliyor. Bu sebeple de mutlaka güvenilir ve bilinen yerlerden satın alınması gerekiyor. Normal şartlarda jambon %100 dana etinden üretiliyor fakat baharatlar ve tuz ile işlenmesi ve tütsülenmesi nedeniyle dana etinin içine farklı etlerin karıştırılması hâlinde bu durum tadından anlaşılamayabiliyor. Bu sebeple jambonun güvenilir markalardan satın alınması gerekiyor.
Jambon alırken ürün etiketini özenli bir şekilde inceleyerek son kullanma tarihine de dikkat etmek gerekiyor. Son kullanma tarihi yaklaşmış veya üzerinde herhangi bir etiket ya da tarih bulunmayan ürünleri almamak gerekiyor. Aksi takdirde bozulmuş veya bozulmasına çok az bir zaman kalmış ürünler satın alınabiliyor. Buna ek olarak jambonun yarı çiğ olması nedeniyle soğuk dolapta saklanması önem arz ediyor. Tedarik aşamasında soğuk zincir kurallarına uyulması ve sonrasında dolapta bekletilmesi gerekiyor. Jambon satın alacağınız zaman bu kurallara riayet edilip edilmediğini öğrenmeniz önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Coşkun Et ve Mamulleri, jambonun üretim aşamasından paketlenmesine, uygun koşullarda saklanmasından adresinize teslim edilene kadarki her sürece özen gösteriyor. Üstelik avantajlı jambon fiyatları ile ürünlerini herkes için ulaşılabilir kılıyor.
Coşkun Et yarım asır boyunca perakende sektöründe elde ettiği deneyim ve başarıyı online markette de sürdürüyor. Coşkun Et ve Mamulleri’nin online alışveriş sayfasından güvenle satın alabileceğiniz et ürünleri arasında jambon da bulunuyor. Soğuk kalması için özel olarak ambalajlanan ve gıda güvenliği açısından her türlü önlem alınarak paketlenen bu ürünler dilediğiniz adrese teslim ediliyor. Herkesin damak tadına uygun olarak %100 dana etinden üretilen Coşkun Et markalı dana jambonlar çeşitleri, füme ve sade olarak sunuluyor. Füme dana jambonun 100 gram, 250 gram ve 500 gramlık seçenekleri bulunuyor. Ayrıca bu ürün, dilimlenmiş ya da dilimlenmemiş olarak tercih edilebiliyor. Siz de lezzetli ve sağlıklı jambon tüketmek için büyük bir özenle hazırlanan kaliteli ve güvenilir ürünlerden hemen sipariş edebilirsiniz.