Tahin pekmez, Anadolu’da çok eski zamanlardan beri tüketilen temel gıdalar arasında yer alıyor. Özellikle kahvaltı saatlerinde tercih edilen bu ikili, birçok evde sevilen bir tatlı olarak tüketiliyor. Aslında birbiri ile çok farklı tatlara sahip olan tahin ve pekmez bir araya geldiğinde ortaya leziz bir karışım çıkıyor.
Geleneksel bir gıda olan tahin pekmez, lezzeti ile her damak tadına hitap ediyor. Coşkun Et de müşterilerine Türk mutfağının bu vazgeçilmez kahvaltılık ürününü en kaliteli hâli ile sunuyor. Seyidoğlu markalı tahin ve pekmez ürünlerini tüketicilere güvenle ulaştıran Coşkun Et, bu ürünleri 740 gramlık kavanozda “ikisi bir arada” şeklinde satmayı tercih ediyor. Kaliteli ve sağlıklı tesislerde el değmeden üretilen bu gıdalar, en iyi susam ve üzümlerden özenle hazırlanarak Coşkun Et tüketicilerine sunuluyor. Siz de kahvaltı sofralarınıza lezzet katmak için Coşkun Et tahin pekmez ürününü sipariş edebilirsiniz.
Tahin ve Pekmez Nasıl Yapılır?
Susamdan yapılan bir Orta Doğu çeşnisi olan tahinin yapımı için öncelikle susam tohumları eleniyor. Daha sonra tohumların kabukları soyuluyor, kabuklar ayrıldıktan sonra ise yıkanarak yaklaşık 150-200 °C sıcaklıkta 2 ila 3 saat arasında kavruluyor. Daha sonra oda sıcaklığına kadar soğuması bekleniyor. Son olarak susamlar öğütülüyor ve böylece tahin elde ediliyor. Tek başına dahi çok faydalı bir gıda olan tahin, pekmez ile tatlandırıldığı takdirde daha lezzetli bir hâl alıyor.
Pekmez; üzüm, keçiboynuzu, dut gibi meyvelerin ya da şeker pancarı gibi şekere dönüştürülebilen tarım ürünlerinin ilk aşamada ezilerek şıra hâline getirilmesi, sonrasında ise kaynatılarak konsantre edilmesi ile üretiliyor. Tatlı ve yoğun bir sıvı olan pekmez, geleneksel gıda saklama yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle uzun süre dayanamayacak gıdaların kaynatılması ve bu sayede şeker yoğunluğunun artırılarak konsantre hâle getirilmesinden elde ediliyor. Şekerli bir sıvıya dönüşen meyvenin bu şekilde uzun süre saklanması mümkün oluyor. Ülkemizde en çok üzüm pekmezi tercih ediliyor.
Tahin ve pekmez ayrı ayrı tüketilebildiği gibi belirli oranlarda karıştırılarak da yenebiliyor. Bu lezzet hem kahvaltı sofralarının hem öğle ve akşam yemeklerinin ardından gelen tatlı fasıllarının vazgeçilmezi oluyor.
Tahin Pekmez Besin Değeri Açısından Çok Zengin Bir İkili
Tahin pekmez, lezzetiyle olduğu kadar besin değeriyle de sofralarda kendine yer buluyor. “Tahin pekmez kaç kalori?” diye bakıldığında yoğun enerji kaynağı olması sayesinde birçok kişinin tercihleri arasında yer alıyor. Tahin; %53 yağ, %22 karbonhidrat, %17 protein ve %3 su içeriyor. Ayrıca 100 gram tahin yaklaşık 592 kalori enerji sağlıyor. Bunun yanında tiamin, fosfor, çinko, niasin, demir, magnezyum, folat gibi vitamin ve minerallar açısından da epey zengin bir besin olarak sıklıkla tercih ediliyor. Tahin, içerisinde orta seviyede kalsiyum da barındırıyor. Bunun yanında B vitamini ve potasyum deposu olması nedeniyle de oldukça besleyici bir yapı gösteriyor.
Üretildiği meyveye göre besin değeri değişiklik gösterse de pekmez de aynı tahin gibi besleyici ve şifa dolu bir gıda. Pekmez içerdiği yüksek şeker oranı ile iyi bir enerji kaynağı olarak gösteriliyor. Pekmezin 100 gramında yaklaşık olarak 305 kcal enerji bulunuyor. Bunun yanında B1 ile B2 vitaminleri ve mineraller açısından da oldukça zengin bir yapı sergiliyor. Pekmez, genellikle %80’in üzerinde glikoz ve fruktozdan oluşuyor. Aynı zamanda basit şeker olarak da adlandırılan bu besinler, üzüm pekmezinin içerisinde yer alan karbonhidratların ise neredeyse %100’ünü içeriyor. Ayrıca içerisinde yoğun olarak kalsiyum, potasyum ve magnezyum da bulunuyor. Pekmezin basit şekerler içermesi şekerin ince bağırsak tarafından kolayca emilmesine, vücudun herhangi bir ek işlem uygulamasına gerek kalmadan kana karışarak hücrelerde kullanılmasını sağlıyor. Pekmez hem şeker hem mineral deposu olması sayesinde hamile kadınlara ve 6 ay üstü bebeklere de öneriliyor. Pekmezin en büyük faydalarından biri de içerdiği +2 değerlikli demir minerali. Üzüm pekmezinde bulunan demir, alyuvar hücrelerinde oksijenin bağlanmasını sağladığı için anemi gibi hastalıkların tedavi sürecine destek oluyor. Vücudun +2 değerlikli yeterli demire ulaşamaması hâlinde oksijen bağlama kapasitesi düşen alyuvar hücreleri nedeniyle baş ağrısı, baş dönmesi, üşüme ve çabuk yorulma gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Pekmez tüketmek ise demir eksikliği problemiyle mücadele ederken vücuda destek sağlayan sağlıklı ve doğal yollardan birisi olarak gösteriliyor.
Tahin ve pekmez ikilisi birlikte tüketildiğinde iyi bir enerji kaynağı oluyor. Tahin pekmez kalori değeri, hazırlanırken tercih edilen karıştırma oranına göre değişiklik gösterebiliyor. 100 gramda yaklaşık 800 kcal gibi yüksek bir enerji değerine sahip olan bu gıda, kahvaltılarda sıklıkla tercih ediliyor. Özellikle soğuk kış aylarında sağladığı enerjiyle vücudu ısıttığı gibi gün boyunca bedenen ve zihnen çalışanlar için de bol miktarda enerji sağlıyor.
Tahin Pekmez Faydaları
Tahin pekmez, ayrı ayrı dahi birçok faydaya sahipken birlikte tüketildiğinde adeta bir şifa deposuna dönüşüyor. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmez tatlılarından biri olan bu ikili, her yaştan kişiye şifa oluyor. Faydaları saymakla bitmeyen tahin pekmez ikilisi hem yararlarıyla hem lezzetiyle sık sık tercih ediliyor:
● Sağlıklı yağlar ve yüksek enerji içeren tahin pekmez, 1 yemek kaşığında yaklaşık 1,52 gram protein içeriyor. Bu sebeple de sporcuların ve ağır işlerde çalışanların en sevdiği besinler arasında yer alıyor.
● Sabah kahvaltılarında tahin pekmez yemek, bu karışımın yüksek protein oranı sayesinde vücudun metabolik faaliyetlerini tamamlamasına yardımcı oluyor.
● Bağırsak hareketlerini kolaylaştıran tahin pekmez, kabızlık ve ishal gibi problemler yaşayan kişiler için de şifa etkisiyle destek oluyor. Sabah kahvaltılarında özellikle de erken saatlerde tahin pekmez tüketmek bağırsak faaliyetlerini destekleyerek bağırsakta oluşabilecek muhtemel rahatsızlıkların azalmasına katkıda bulunuyor. Ayrıca sindirim problemlerinin oluşturduğu rahatsızlığı azaltmaya destek sağlıyor.
● B, C ve E vitaminlerini yüksek oranda barındıran bu gıda, gün içerisinde yoğun bir tempoda hareket eden kişilerin yorulmadan çalışmasına fayda sağlıyor çünkü az miktarda tahin pekmez tüketerek enerji ihtiyacını karşılamak mümkün oluyor. Böylece yorgunluk ve bitkinlik gibi sorunların önüne geçiliyor. Bunun için sabah kahvaltılarında bir yemek kaşığı tahin pekmez tüketmek yeterli oluyor.
● Tahin pekmez, yoğun bir kalsiyum kaynağı olması sayesinde hem çocuklara hem kemik erimesi gibi nedenlerle kalsiyum ihtiyacı yüksek olan kişilere tavsiye ediliyor. Hem protein hem kalsiyum desteği sağlayarak güçlü bir iskelet ve kas sistemi geliştirilmesine yardımcı oluyor. Çocuklarının sağlıklı bir gelişim göstermesini isteyen ebeveynler, bu sebeple onlara düzenli olarak tahin pekmez yedirmeyi tercih ediyor.
● İçerdiği yoğun demir sayesinde kansızlık problemi ile mücadele edenlerin tedavi sürecine katkıda bulunuyor. Bu sayede demir eksikliği nedeniyle üşüme, hâlsizlik, bitkinlik, unutkanlık, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi sorunlar yaşayan kişilere destek oluyor.
● İçerisinde bulunan omega 3 ve 6 sayesinde beyin gelişimini destekliyor. Beynin sinir ağlarını daha iyi kurmasına ve dikkat seviyesinin artmasına yardımcı oluyor. Ayrıca alzheimer gibi hastalıkların da önlenmesine katkıda bulunuyor.
● Tahin pekmezin yüksek kalori değeri, kana çabuk karışması ve kan akışını hızlandırması; vücudu sıcak tutma etkisi gösteriyor. Böylece soğuk kış günlerinde tahin pekmez tüketerek daha az üşümek mümkün olabiliyor.
● Tahin, içerisinde bulunan yağlar sayesinde tokluk hissi sağlarken pekmez ise içerdiği glikoz ve fruktoz sayesinde kasların enerji ihtiyacını karşılıyor. Böylece tahin pekmez hem enerji veren hem tok tutan bir besin olarak öğün aralarında ve uzun süre aç kalınması gereken durumlarda tercih edilebiliyor.
● Astım ve bronşit gibi solunum hastalıklarının tedavi sürecinde destekleyici bir gıda olarak tüketilebiliyor. Ayrıca balgam sökücü etki gösteriyor.
● Tahin pekmez, içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşı destekliyor.
● Tahin pekmez, tahinden gelen yağ ile pekmezden gelen şekerin enerjisi ile çok iyi bir uyum gösteriyor. Yağ, soğuk kış ayları için iyi bir enerji kaynağı olurken pekmezin içerisinde yer alan glikoz ve fruktoz beyin hücreleri tarafından direkt olarak kullanılabiliyor. Beyin hücreleri için tek besin kaynağı olan glikozdan saf ve doğal hâlde yüksek miktarda içeren pekmez, beyin gelişimi için birçok fayda sağlıyor. Bu sebeple de gelişme çağındaki bebek ve çocukların düzenli olarak tahin pekmez tüketmesi öneriliyor.
Tahin Pekmez Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?
Tüm gıda maddelerinde olduğu gibi tahin ve pekmez alırken de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor:
● Tahin pekmez alırken mutlaka ürün etiketini incelemek gerekiyor. Böylece ürünün son kullanma tarihini ve içeriğini öğrenmek mümkün oluyor.
● Pekmez, Türk Gıda Kodeksi tarafından içeriği tescillenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Bu sebeple de üzerinde “üzüm pekmezi” yazmayan ancak tatlı şurup, üzüm şurubu ya da pekmez şurubu gibi ifadeler bulunan ürünlerden uzak durmak gerekiyor.
● Pekmez, yoğun ısıl işlem uygulanan gıdalar arasında yer alıyor. Eğer yüksek sıcaklıkta uzun süre kaynatılırsa HMF adındaki bir madde artış gösteriyor. Bu madde, birçok hastalığı tetikleyebiliyor. Pekmezin ısıl işlem sırasında zarar görmediğinden emin olmak için açıkta satılan pekmezleri değil, ambalajlı endüstriyel ürünleri almak gerekiyor.
● Pekmezin doğrudan güneş alan bir yerde depolanmaması gerekiyor. Aksi takdirde içerisindeki HMF değerinde artış yaşanıyor.
● Pekmezin içerisine pekmez toprağı konulacaksa öncesinde toprağa ağır metal ve pestisit analizinin yapılması gerekiyor. Pekmez bu bileşenleri içeren toprakla hazırlanırsa yarardan çok zarara sebep olabiliyor.
● Tahinin %100 susamdan yapılması gerekiyor. İçerisine farklı yağların karıştırılmaması yüksek önem arz ediyor.
● Bir süre bekleyen tahinin üzerinde yağ biriktiği gözlenebiliyor. Bu durum tamamen doğal bir fenomen olarak karşımıza çıkıyor. Tahini karıştırarak tekrar eski hâline getirmek ve bu şekilde tüketmek gerekiyor. Karıştırma ile uğraşmak istemeyenler tahini kavanozunu ters çevirerek de saklayabiliyor. Eğer düz bir şekilde duran kavanozda tahin ve yağ ayrışmıyorsa bu durumdan şüphelenmek gerekiyor.
● Tahinin de tıpkı pekmez gibi doğrudan güneş ışığı alan bir yere koyulmaması gerekiyor. Tahin kısa süre içerisinde tüketilecekse erzak dolabında, uzun süre bekletilecekse buzdolabında saklanabiliyor.
Tahin pekmez, diğer gıdalarda da olduğu gibi birçok farklı hileye maruz kalabiliyor. Bu şekilde üzerinde tağşiş uygulanmış gıdalardan almamak için tüketicilerin güvendikleri markalardan alışveriş yapması gerekiyor. Tüketicilere her zaman en kaliteli ürünleri sunmayı amaçlayan Coşkun Et, tahin pekmez kategorisi içerisinde Seyidoğlu markasının ürünlerini sunuyor. En iyi koşullarda üretilen bu ikili, güvenle paketlenerek Coşkun Et müşterilerine ulaştırılıyor. Gıdaların kargoda taşınması esnasında problem yaşanmaması için Coşkun Et ambalajlama aşamasına ekstra özen göstererek gıda güvenliğinin üst seviyeye çıkmasını sağlıyor.
Siz de Coşkun Et’te ikili olarak satılan tahin pekmez ürününü kolaylıkla sipariş verebilirsiniz. Sofralarında güvenilir, kaliteli ve sağlıklı tahin pekmez tüketmek isteyenler için gönül rahatıyla tercih edilebilecek bu ürünü sepetinize ekleyebilir; hızlı ve güvenli gıda alışverişinin tadını çıkarabilirsiniz.