Geleneksel Türk kahvaltısının vazgeçilmezleri arasında yer alan yumurta; hayvansal proteinler içermesi, sağlıklı ve besleyici olması sayesinde sık sık tüketiliyor. Genellikle haşlanmış olarak veya sahanda pişirilerek yenen yumurta, iki türlü de vücuda birçok katkıda bulunuyor. Haşlanmış yumurta düşük kalorili ve besleyici yapısıyla hem sağlıklı beslenmeyi bir alışkanlık hâline getirenlerin hem kilosuna dikkat edenlerin en sevdiği kahvaltılıklar arasında yer alıyor. Kaliteli tereyağı ile pişirilen sahanda yumurta ise adeta damaklarda şenlik yaratıyor. Bunun yanında menemen ve sucuklu yumurta gibi birçok kahvaltılık için de yumurta kullanılıyor. Yumurta, kahvaltının yanı sıra birçok yemeğin ve hamur işinin de ham maddesi olarak tercih ediliyor.
Coşkun Et, her üründe olduğu gibi yumurta kategorisinde de müşterilerine en sağlıklı ve besleyici olanları ulaştırmayı amaçlıyor. Bu sebeple ürün gamı içerisinde organik yumurtaya yer veren Coşkun Et, müşterilerin hem lezzetli hem sağlıklı yumurtalar ile beslenmesine olanak veriyor. Bolu ve Afyon’daki çiftliklerde günlük olarak üretilen Royal markalı organik yumurtalar, 8’li paketlerle Coşkun Et tüketicilerine sunuluyor. Siz de Coşkun Et’in zengin besin değeri sayesinde faydaları saymakla bitmeyen yumurta çeşitlerini tercih ederek lezzetli ve sağlıklı kahvaltı sofraları hazırlayabilirsiniz.
Yumurtanın Besin Değeri
Yumurta, lezzetli kahvaltılıklara ve yemeklere eşlik etmesinin yanı sıra besleyici içeriğiyle de öğünlerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İçerisinde iki farklı faz barındıran yumurtanın beyazı yoğun bir kalsiyum ve protein kaynağı iken sarısı sağlıklı yağ ve besleyici kalori içeriyor. 100 gram yumurta, yaklaşık olarak 140 kcal enerji sağlıyor. 100 gram yumurtada 9,69 gram yağ ve 13,13 gram protein bulunuyor. Bunların yanında demir, fosfor, kalsiyum, potasyum, magnezyum, sodyum, çinko, selenyum ve niasin gibi çok önemli bileşenleri de bünyesinde barındırıyor. Ayrıca A, B, D, E ve K vitaminlerini de içeriyor.
Yumurtanın Faydaları Nelerdir?
Süper gıda olarak da adlandırılan yumurtanın zengin besin içeriği sayesinde pek çok faydası bulunuyor:
● Yüksek oranda omega-3 ile beslenen tavuklardan elde edilen yumurta, kandaki trigliserit oranını düşürmeye yardımcı olarak kalp hastalığı riskini azaltıyor.
● Doktorlar günlük 300 mg kolesterol tüketiminin aşılmaması gerektiğini söylüyor. Yumurta yaklaşık 212 mg kolesterol içermesi nedeniyle zararlı gibi görünse de bu değerin iyi kolesterolden kaynaklanması sayesinde birçok kalp hastalığından ve felç gibi sağlık sorunlarından korunmaya yardımcı oluyor. Üstelik kalp hastalığı riskini artıran düşük parçacıklı LDL’lerin büyük parçacıklara dönüşmesini de sağlıyor. Böylelikle kalp sağlığının korunmasına katkıda bulunuyor.
● İnsan vücudu kolin isimli bir maddeyi hücre zarını oluştururken kullanıyor. Yumurta yüksek oranda kolin içermesi ile çok sağlıklı bir besin kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca kolin, beyin hücrelerinin sinyal iletme kapasitelerini etkilediği için hamilelere yumurta tüketimi özellikle tavsiye ediliyor. Bu sayede yumurta, bebeğin beyin gelişimi üzerinde de olumlu bir etkiye sahip oluyor.
● Yumurta, antioksidan içeriği sayesinde vücudun enflamasyondan korunmasına yardımcı oluyor. Lutein ve zeaksantin isimli antioksidanlar, katarakt ve makula gibi göz hastalıklarına karşı koruma sağlıyor. Özellikle yumurtanın sarısında bol miktarda bulunan bu antioksidanlar gözün retinasında birikiyor. A vitamini yönünden de zengin olan yumurta, bu sayede göz sağlığını destekliyor.
● Düzenli olarak ve yeterli miktarlarda tüketilmesi önerilen yumurta, zengin bir protein kaynağı olması sayesinde vücuda birçok katkı sağlıyor. Yumurtanın içerdiği protein, vücudun her türlü doku ve molekülleri onarmak ve güçlendirmek için ihtiyaç duyduğu 9 temel aminoasit türevi olarak karşımıza çıkıyor. Çok yüksek kalitede protein içeren yumurta, vücudun onarım işlevlerinde büyük bir rol oynuyor.
● Yumurta, zengin protein içeriği sayesinde kilo vermeye de yardımcı oluyor. Bu gıda ürünü, sabah kahvaltısında tüketildiği taktirde gün içerisindeki kalori alımını azaltıyor. Bu sayede sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenler için temel bir gıda görevi görüyor.
● Yaş arttıkça iştahın azalması nedeniyle vücutta vitamin; kalsiyum, folat ve demir gibi birçok mineralin eksikliği görülebiliyor. Yumurta zengin içeriği sayesinde bu vitamin ve minerallerin eksikliğinin giderilmesine yardımcı oluyor, böylelikle yaşlılıkta yaşanabilecek problemlerin önüne geçiyor.
● 1 adet yumurta yaklaşık olarak 6 gram protein içeriyor. Bunun yanında neredeyse hiç karbonhidrat içermemesi sayesinde sporcular tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Kas gelişimini desteklemesinin yanı sıra çocuk gelişimi açısından da oldukça fayda sağlıyor.
● Yumurtanın neredeyse hiç karbonhidrat içermemesi onu şeker hastaları için de çok değerli bir besin hâline getiriyor. Ayrıca yapılan araştırmalara göre düzenli olarak yumurta tüketen kişilerin diyabet hastası olma riski önemli oranda azalıyor.
● Proteinler temel olarak 20 farklı aminoasit çeşidinden oluşuyor. Bu maddelerin bir kısmı insan vücudu tarafından sentezlenebilirken bir kısmı üretilemiyor ve dışarıdan alınması gerekiyor. Yumurta, insan vücudunun üretemediği aminoasitleri sağlama açısından çok önemli bir rol oynuyor.
● Yumurta, uzun süreli tokluk sağlıyor. Karbonhidratlar ve yağlar ince bağırsakta, proteinler ise midede sindiriliyor. Bu sebeple protein içeren gıdalar midede yaklaşık 4 saat gibi bir zaman geçiriyor. Böylece yumurta midede uzun süre kalarak tokluk hissi yaratıyor.
● Yumurta besleyiciliğinin yanında bir gıda yapıştırıcısı olması sayesinde de mutfaklarda sık sık kullanılıyor. Hamur işlerini hazırlarken yumurtanın beyazı gıdaların birbirine yapışmasını sağlıyor, sarısı ise besleyiciliği ile vücuda destek oluyor.
Yumurta Nasıl Pişirilmeli?
Yumurta pişirme süreleri, damak tadına ve yumurtanın kullanılacağı yemeğe göre değişiklik gösterir. Yumurta çiğ olarak dahi tüketilebilen bir besin olsa da bu gıdayı daha kolay bir şekilde sindirebilmek için kısa bir süreliğine pişirmek gerekir. Çünkü yumurtanın pişme süresinin uzaması antioksidan miktarının azalmasına neden olur. Yumurta kızartıldığında ise içeriğinde yer alan kolesterol oksitlenebilir ve oksisterol adıyla bilinen bazı maddeler ortaya çıkabilir. Bu madde, kalp hastalığı riskinin artmasına yol açabilir.
Yumurtayı sağlıklı olarak tüketmenin en iyi ve en düşük kalorili yollarından biri haşlamak ancak yumurtayı çok uzun süre haşlamamaya dikkat etmek önemli. Ayrıca yumurtayı haşlarken kullanacağınız suyun soğuk ya da oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer yumurtayı su kaynamaya başladıktan sonra 4-6 dakika haşlarsanız kayısı kıvamında, yaklaşık 10 dakika haşlarsanız tam pişmiş olarak yiyebilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken bir detay daha var. Yumurtayı kayısı kıvamında yemek istiyorsanız pişirdikten sonra hemen soğuk suya koymalısınız. Aksi taktirde sıcak suyun içinde yumurta pişmeye devam edebilir.
Yumurtayı farklı sebzeler ile karıştırarak omlet hazırlamak da sağlıklı beslenme için tercih edilen yollardan birisi. Böylece yemeğin lif ve vitamin oranını arttırabilirsiniz. Yumurtayı kızartacaksanız oksitlenmeyi önlemek adına ayçiçeği yağı ya da avokado yağı kullanabilirsiniz. Yine de bu pişirme yöntemini sık sık tercih etmemelisiniz.
Yumurta Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Yumurta satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Öncelikle alışveriş sırasında yumurtanın kırık veya çatlak olmamasına dikkat etmelisiniz. Ürünleri açıkta satılan yerlerden ziyade güvenilir markalardan satın almaya özen göstermelisiniz. Mümkünse yumurtaları 12 santigrat derecenin üzerinde muhafaza eden yerleri tercih etmemelisiniz çünkü yumurta uzun süre sıcak havaya maruz kaldığı taktirde alerjik reaksiyonlara ve mikro-biyolojik problemlere yol açabilir. Bu durumda sindirim sistemi sorunları da yaşanabilir. Temiz, serin ve kuru ortamda saklanan; temizlik malzemesi gibi koku veren maddelerden uzakta tutulan yumurtaları satın almaya özen göstermelisiniz. Yumurta ile temizlik malzemesinin aynı ortamda bulunması, yumurtanın sahip olduğu gözenekler aracılığıyla kimyasala maruz kalmasına neden olabilir. Ayrıca kabuğu griye dönmüş, dışı kanlı ve küflü yumurtalardan uzak durmalısınız. Yumurtanın üretim anından itibaren 28 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Dolayısıyla yumurta satın alırken ürün etiketini özenle incelemeli, son kullanma tarihine dikkat etmelisiniz. Yumurtayı hemen tüketmeyecekseniz üretim tarihi daha yeni olanları seçmelisiniz.
Yumurta satın alırken önem vermeniz gereken bir diğer nokta ise kalori miktarı. Yumurtanın kalori miktarı boyutuna göre değişiklik gösterir. Büyük boy bir yumurta 90 kcal gelirken orta boy 70 kcal, küçük boy ise 50 kcal enerji sağlayabilir. Eğer diyet yapıyorsanız alışveriş sırasında bu detaya da dikkat etmeniz gerekir.
Yumurtanın besleyicilik seviyesini önemli ölçüde tavuk cinsi oluşturur. Ayrıca yumurta, tavuğun yediği besinlerden oldukça etkilenir. Hiç hareket etmeyen ve yapay yemle sürekli aydınlık ortamlarda tutulan tavuklar ile organik beslenen gezen tavukların yumurtaları arasında belirgin farklar oluşabilir. Bu konuda bilgi edinmek içinse yumurtanın üzerindeki kodları okuyabilirsiniz. Yumurtaların üzerinde yer alan bu kodlamalar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenir. Böylece tüketiciler en sağlıklı yumurtaları satın alabilirler. Bu kodların her birinin ayrı bir anlamı var.
Tüketicinin bilgilendirilmesi amacıyla yerleştirilen bu kodların ilk rakamının 0 olması hâlinde yumurtanın organik bir şekilde üretildiğini anlayabilirsiniz. Bu kod, tavuğa verilen yemin organik olduğunu ve tavuk üzerinde hiçbir hormon kullanılmadığını ifade eder. Dolayısıyla en sağlıklı yumurtaların kodu 0 rakamı ile başlar. Gezen tavuk yumurtasına 1 rakamı ile başlayan kodlar verilir ancak açık alanda yetiştirilen tavuklarda hormon ve GDO’suz yem gibi kısıtlamalar yok. 2 numarası ile başlayan kodlar kümes içinde dolaşan tavukları ifade eder. Kapalı bir ortamda olsa da rahatça gezerek yumurta üreten bu hayvanlar için hormon ve yem ile ilgili bir kısıtlama mevcut değil. 3 numaralı kodlar ise kafeste büyüyen tavuğu ifade eder. Bu kodu taşıyan yumurtalar, en sağlıksız tür olarak nitelendirilir. Siz de yumurta alışverişi yaparken bu kodlara dikkat etmelisiniz. Üzerinde kod bulunmayan yumurtaları satın almamalısınız. Yumurta fiyatları ise bu kodlara göre değişiklik gösterebilir.
Yumurta satın alırken ürünün taze olması da çok önemli. Bunu anlamak için basit bir deneme yapılabilirsiniz. Derin bir kaba su koyabilir, yumurtayı kap içerisinde en dibe bırakabilirsiniz. Bu adımdan sonra yumurta yan bir şekilde durursa ürünün çok taze olduğunu anlayabilirsiniz. Eğer burnu aşağıda durursa bu durum yaklaşık 10 günlük olduğu anlamına gelir ve herhangi bir sorun teşkil etmez. Eğer kabın ortalarına doğru yükselirse 15 günlük, su yüzeyine çıkarsa 16-18 günlük olduğunu düşünebilirsiniz. Yumurtanın tazeliğini ölçmek için bir diğer metot ise ses testi. Yumurtayı sivri uçlarından tuttuktan sonra kulağınızın yanında salladığınızda yumurtadan ses gelmezse ürünün taze olduğunu anlayabilirsiniz.
Yumurta alışverişi sırasında yukarıdaki bilgileri iyi değerlendirmek ve bu doğrultuda tercih yapmak gerekiyor. Coşkun Et; tüketiciler için en sağlıklı ürünleri temin etme konusundaki çabası doğrultusunda organik, yani 0 kodlu yumurta satışı gerçekleştiriyor çünkü hem çocukların hem yetişkinlerin sağlığı için önemli bir besin kaynağı olan yumurtanın organik olması büyük önem taşıyor. Tüketicilerin siparişleri üzerine özel olarak paketlenen ve müşterilere en güvenilir şekilde ulaştırılan organik yumurtaları Coşkun Et sayesinde satın alabilirsiniz. Güvenilir ve sağlıklı gıda alışverişi için beğendiğiniz ürünleri sepetinize ekleyerek alışverişinizi kolayca tamamlayabilirsiniz. Siparişleriniz adresinize kısa sürede ulaştırıldıktan sonra çok lezzetli kahvaltılıklar ve yemekler hazırlayabilirsiniz.