Asırlardır süregelen bir geleneğin ürünü olan zeytin, sofraların vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor. Kuzey Afrika’dan Eski Mısır’a, Antik Roma’dan Anadolu’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyaya ve tarihe sahip olan bu muhteşem meyvenin kimler tarafından keşfedildiği bilinmiyor. Arkeolojik çalışmalar, zeytin ağacının ilk olarak Yunanistan’ın Santorini Adası’nda ortaya çıktığını gösteriyor. Bu çalışmalara göre zeytin yetiştiriciliği M.Ö. 4000’li yıllara kadar dayanıyor. Akademik camiada ise zeytinin ana vatanının Anadolu olduğu ve buradan tüm dünyaya yayıldığı kabul ediliyor. Antik Yunan’da “elaia”, Arapçada “zaitum” ve İbranicede “zeyt” olan zeytin, farklı medeniyetlerde bambaşka anlamlar ifade ediyor. Örneğin; Yunan mitolojisine göre Athena’nın dünyaya bir armağanı olan zeytin ağacı, barış ve uygarlığı simgeliyor. Bununla birlikte zeytin, Eski Ahit’te “refahın ve bolluğun sembolü”, Hakimler Kitabı’nda ise “ağaçların kralı” olarak geçiyor.
Geçmişi çok öncelere dayanan zeytin ağacı, bizim kültürümüzde de çok özel bir yer ediniyor. Bu tarihi meyve; halı kilim motiflerinden mezar taşlarına, deyişlerden bilmecelere kadar yaşamın pek çok farklı alanında ve bambaşka şekillerle karşımıza çıkıyor. Meyvesinin etli kısmından ya da çekirdeğinden yağ yapılıyor, yaprağı çay olarak içiliyor ve posasından yakıt elde ediliyor. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü toprakların en özel ürünlerinden biri olan zeytin, yüzlerce yıldır şifa kaynağı olarak görülüyor. Öyle ki Antik Çağ’dan bu yana insanlar ilaçlar hazırlamak, masaj yapmak ve mideyi güçlendirmek için zeytinden faydalanıyor. Günümüzde de zeytin faydaları sayesinde sıklıkla tüketiliyor ve günün hemen her öğünü sofralara konuluyor.
Türkiye’nin en köklü gıda firması Coşkun Et, birbirinden kaliteli ve lezzetli zeytin ürünlerini en avantajlı fiyatlarla size sunuyor. Siz de gerek kahvaltı sofralarınızı zenginleştirmek gerek değişik tarifler denemek için Coşkun Et’in zeytin çeşitlerini ve zeytin ezmelerini inceleyebilirsiniz. Bu ürünler sayesinde evinize sağlık ve güzellik getirebilirsiniz.
Fakir Toprakların Zengin Ağacı: Zeytin
Türkiye’de çok geniş bir yayılım alanına sahip olan zeytin, ılıman iklimin etkili olduğu yerlerde yetişiyor. Türkiye, Yunanistan, İtalya, Tunus, İspanya ve Portekiz; dünyada sofralık zeytin üreten önemli ülkeler arasında yer alıyor. Öte yandan Güney Afrika, Güney Amerika, Çin, Avusturalya ve Meksika’nın belirli bölgelerinde de zeytin tarımı yapılıyor. Türkiye, 188 milyon zeytin ağacı ile zeytin üretiminde İspanya’dan sonra ikinci, tüketimde ise birinci sırada yer alıyor. Beş bölgede ve 41 ilde yapılan zeytin üretiminin büyük bir kısmını Ege ve Akdeniz Bölgeleri karşılıyor. Adeta bir zeytin ağacı cenneti olan ülkemizde 20’nin üzerinde zeytin türü bulunuyor. Edremit, büyük topak ulak, çakır, çekişte, çelebi, domat, Gemlik ve erkence de ülkemizde üretilen en önemli zeytin çeşitleri arasında yer alıyor. Fakir toprakların zengin ağacı olarak bilinen zeytin ağacı, uygun koşullarda yetiştirilirse 5-6 yıl içinde meyve vermeye başlıyor. Tam verimli hâle gelmesi ise 20 yılı buluyor ve verimliliği zamanla artarak yüzlerce yıl meyve vermeye devam ediyor.
Coşkun Et Zeytin Çeşitleri, Sofralarınıza Özenle Geliyor
Dalında yeşil renkte olan ve olgunlaştıkça siyaha dönen zeytin, sofralara gelene kadar birçok farklı işlemden geçiyor. Öncelikle olgunlaşan zeytinler hasat edilip üretim tesislerine getiriliyor. Daha sonra seçme bandına alınarak ezik, çürük ya da çok yumuşak taneler ayrıştırılıp güzelce yıkanıyor. Son olarak acılığı gidermek için zeytinler salamura ediliyor. Bu aşamada zeytini tatlandırmak için tuz katlama, çizme ve tenekeye koyma gibi değişik yöntemler kullanılıyor.
Coşkun Et özenle hazırlayıp ambalajladığı zeytin çeşitleriyle farklı tat arayanları mutlu ediyor. Siz de et ve çekirdek oranı yüksek, kaliteli ve doyurucu zeytinler yemek istiyorsanız Coşkun Et zeytin çeşitlerini inceleyebilir, damak zevkinize en uygun olan ürünleri kolayca seçebilirsiniz. Gemlik ve Edremit gibi bölgelerden toplanan zeytinlerle yapılan sele zeytin ve diğer taneli zeytin çeşitlerini yalnızca kahvaltılık olarak değil, garnitür olarak da tüketebilirsiniz. Eğer zeytini sadece taneleriyle tüketmek istemiyor ve değişik lezzetler peşinde koşuyorsanız Coşkun Et’in zeytin ezmesi çeşitlerini tercih edebilirsiniz. En doğal yöntemlerle salamura edilmiş zeytinlerden üretilen ve cam kavanozun içinde sunulan bu gıdaları gönül rahatlığıyla tüketebilir, dilerseniz sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.
Coşkun Et, geniş bir yelpazede sunduğu zeytin çeşitleri ile tüketicilerin kendi damak tatlarına uygun ürünü bulmalarını kolaylaştırıyor. Taneli ve ezme versiyonlarıyla sunulan zeytin türlerini ister tek başına tüketebilir ister tariflerinizi lezzetlendirmek için kullanabilirsiniz. Zeytini salataların, sandviçlerin ve poğaçaların içine ekleyerek oldukça pratik lezzetlere imza atabilirsiniz. Bunların dışında börek ve pizza malzemesi olarak da kullanabilirsiniz. Akdeniz ülkelerinde daha çok garnitür olarak tercih edilen zeytini dilerseniz limon, baharat ve sıvı yağ ile çeşnilendirip unutulmaz bir tat yaratabilirsiniz. Coşkun Et, zeytin ezmesi türleri ile farklı tatlar arayanları da mutlu ediyor. Eğer klasik hamur işi ve yumurta tariflerinden sıkıldıysanız zeytin ezmesini börek ve omletlerin içine katabilirsiniz. Bu sayede kahvaltı ve çay saatlerinizi daha keyifli bir hâle getirebilir, konuklarınıza değişik lezzetler tattırabilirsiniz.
Kahvaltıların Vazgeçilmez Besini Zeytin Kaç Kalori?
Hasat zamanından ambalajlanmasına kadar farklı aşamalardan geçen zeytin, besin değerleri ve kalori miktarı bakımından türüne göre değişiklik gösteriyor. Olgunlaşma periyodu başlangıcında renk değiştirmeden hasat edilip işlem gören bir porsiyon yeşil zeytin 29 kalori, aynı miktarda siyah zeytin 26,68 kalori içeriyor. Yeşil zeytin %15,14 karbonhidrat, %5,12 protein ve %60,39 yağdan; siyah zeytin ise %29,89 karbonhidrat, %4,16 protein ve %53,94 yağdan oluşuyor. Ek olarak yeşil zeytin 0,66 g lif, 311,20 mg sodyum, 8,40 mg potasyum, 10,40 mg kalsiyum, 78,60 ui A vitamini ve 0,10 demir içeriyor. Siyah zeytinde ise 0,37 g lif, 169,05 mg sodyum, 1,84 mg potasyum, 20,24 mg kalsiyum, 3,91 ui A vitamini, 0,21 mg C vitamini ve 1,44 demir bulunuyor.
Rengi ne olursa olsun, aşağı yukarı aynı besin değerlerine sahip olan bu iki zeytin türü arasında çok ufak farklılıklar bulunuyor. Örneğin; hastalıklardan korunmak ve zinde kalmak için olmazsa olmaz C vitamini siyah zeytinde bulunurken yeşil zeytinde yer almıyor. Yeşil zeytin ise siyah zeytine göre daha fazla sodyum içeriyor. Beş siyah zeytin günlük sodyum ihtiyacının %8’ini karşılarken aynı sayıda yeşil zeytin ise %14-24’ünü karşılıyor. Aralarında çok ufak rakamsal farklar olsa da bu mucizevi besinleri tüketmek sağlıklı bir beslenme düzeni için çok büyük önem teşkil ediyor. Ayrıca düşük kalorili oldukları için diyet yapanlar tarafından da tercih edilebiliyor. Eğer siz de ketojenik beslenmeye önem veriyor ve sağlığınızı korumak istiyorsanız bu tarihi lezzeti sofralarınıza ekleyebilirsiniz.
Zeytinin Faydaları Saymakla Bitmiyor
“En zararsız meyve” olarak tabir edilen zeytin, sayısız faydasıyla pek çok katkı sağlıyor. Hatta sadece meyvesi değil; yaprağı, çekirdeği ve posası da birçok derde deva oluyor. Örneğin; kurutulan zeytin posası sabuna dönüştürülüp vücut temizliğinde kullanılıyor. Peki, minicik olmasına rağmen büyük bir şifa kaynağı olan zeytinin daha başka ne faydaları bulunuyor?
● Zeytin, yaşlanmanın belirtilerini geciktirme ve cildi iyileştirme gibi etkileriyle ön plana çıkıyor. Siz de bu besini düzenli tüketerek daha sağlıklı saçlara, parlak cilde ve genç bir görünüme sahip olabilirsiniz.
● İyi kolesterol HDL’yi yükseltip kötü kolesterol LDL’yi düşürmeye yardımcı oluyor. Kalp ve beyin sağlığını koruyan iyi kolesterol sayesinde hafızanızı güçlendirebilir, kalp damar hastalıkları riskini azaltabilirsiniz.
● Bol miktarda protein, vitamin ve yağ içeren zeytin; aynı zamanda fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum ve kükürt gibi mineralleri de içeriyor. Günde 10-15 tane zeytin tüketerek vücudunuzun vitamin ve mineral ihtiyacını giderebilirsiniz.
● Reflü, mide ülseri ve hazımsızlık gibi sindirim sistemi sorunlarına iyi geliyor.
● Güçlü antioksidan özelliği sayesinde vücudu toksinlerden arındırıp zehirlenmelere karşı koruyor.
● İçerisinde doymamış yağ bulunduğu için kalp sağlığını korumaya katkıda bulunuyor.
● Polifenoller bakımından zengin olduğu için hücrelerin aşınmasını ve yok olmasını önlüyor.
● Kan şekerini düzenleyip ani iniş çıkışların önüne geçiyor. Kan şekerini düzenlediği için şeker hastalarının zeytin yaprağı çayı içmesi öneriliyor.
● Zeytin ağacının yaprakları hücrelerin yenilenmesini sağlıyor, vücut ısısını dengeliyor ve yüksek tansiyonu düşürüyor.
● Sağlıklı kemik gelişimini destekliyor.
● Zararlı mikroorganizmalarla savaşarak vücudu hastalıklara karşı koruyor.
● Kronik yorgunluk çeken kişilere enerji veriyor.
● Saç dökülmesini ve kepeği engelliyor, saçları güçlendiriyor.
● Zeytinde bulunan doymamış yağlar kilo vermeye de yardımcı oluyor. Böylece fazla vücut yağlarından kurtulmaya katkıda bulunuyor.
● Pankreas salgısını uyararak bağırsak kanseri oluşma riskini azaltıyor. Bununla birlikte prostat ve meme kanserini de önlemeye yardımcı oluyor.
● Kronik oksidatif stresi azaltarak alzheimer ve bunama gibi tehlikelere karşı sizi koruyor.
● Kimyasalların oluşturabileceği olumsuz etkileri azaltıyor.
● Zeytin, sizi uzun süre tok tutarken metabolizmanın hızlanmasını da sağlıyor. Ara öğünlerde zeytin tüketerek açlığınızı uzun süre bastırabilirsiniz. Bu sayede bir sonraki öğünde daha az yemek yiyerek formunuzu koruyabilirsiniz.
Zeytin Nasıl Muhafaza Edilir?
Zeytin, içerisinde tuz bulundurduğu için çok çabuk bozulabiliyor. Bu sebeple zeytin ürünlerini serin, kuru bir yerde ve hava almayacak şekilde muhafaza etmelisiniz. Peki, zeytin bozulmadan nasıl saklanır? Öncelikle siyah zeytin, yeşil zeytine göre daha hassas olduğu için saklama koşullarının daha titiz yapılması gerekiyor. Cam kavanoz ya da teneke içerisinde bekletilen siyah zeytinden tüketeceğiniz kadar aldıktan sonra geri kalanını hava almayacak şekilde muhafaza edebilirsiniz. Siyah zeytinlerin küflenmesini önlemek için dilerseniz üzerlerine çok az miktarda sıvı yağ dökebilirsiniz. Yeşil zeytini sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek içinse zeytinin salamura suyunun içerisinde olması gerekiyor ancak salamura suyunu kesinlikle limon suyuyla karıştırmamalısınız. Aksi takdirde zeytinin bozulma sürecini hızlandırabilirsiniz.
Özetle kırma, salamura, sele ve bastırma gibi hangi zeytin türü olursa olsun; tüm zeytinleri ağzı kapalı bir şekilde muhafaza ederek bozulmalarını önleyebilirsiniz. Coşkun Et, sizlerin lezzetli ve sağlıklı zeytinler yiyebilmesi için ambalajlama aşamasını da büyük bir titizlikle yapıyor. Siz de raf ömrü süresince içeriği taze, temiz ve güvende olan Coşkun Et zeytin ürünlerini güvenle tüketebilirsiniz. Tamamen hijyenik koşullarda üretilen zeytin çeşitleri ile hem kahvaltı sofralarını hem diğer öğünleri şenlendirebilirsiniz.
Her ne kadar zeytin ülkesi olsak da bu eşsiz lezzetin üretimi epey meşakkatli olduğu için mutfağa girmesi lüks bir durummuş gibi görülebiliyor. Neyse ki Coşkun Et zeytin fiyatlarıyla avantajlı bir alışveriş imkânı sunuyor ve her bütçeye uygun fiyat politikasıyla tüketicinin cebini gözetip sofralarını şenlendiriyor. Marka, çeşitlilik sunan zeytin fiyatlarıyla bu meyvenin faydalarından yararlanmanıza olanak sağlıyor. Coşkun Et zeytin çeşitleri 400 gramlık ambalajlarda satışa sunuluyor. Zeytin ezmesi ürünleri ise 175 ve 340 gramlık seçeneklerle yer alıyor. Siz de farklı gramajlara sahip paketler içinden bütçenize ve ihtiyacınıza uygun seçimler yapabilirsiniz. Coşkun Et’te kuru sele zeytin ve zeytin ezmesi çeşitlerini bir arada bulabilir, dilediğiniz ürünleri sepetinize ekledikten sonra alışverişinizi kolayca tamamlayabilirsiniz.