Kurban Bayramı’nın vazgeçilmez tatlarından biri olan kavurma, Türk mutfağında bir et saklama yöntemi olarak kullanılıyor. Bugün yemek kültürümüzün önemli bir parçası olan kavurmanın tarihi Orta Asya’ya kadar dayanıyor. O zamanlar atalarımız, sonbaharda kesilen hayvan etlerini küçük parçalar hâlinde kesip kendi yağı ile pişiriyorlardı. En sonunda da kesilen etleri küplere basıp güvenli yerlerde muhafaza ediyorlardı. Türkler, Kavimler Göçü sayesinde bu et saklama yöntemini Anadolu’ya taşıdılar ve nesilden nesile aktardılar. Biz de bugün kavurmayı pilavların yanında ya da yemeklerin içinde kullanıp afiyetle yiyoruz. Yüzlerce yıldır severek tükettiğimiz kavurmanın Osmanlı mutfağındaki yeri de çok ayrı. Öyle ki kavurma tarifi Osmanlı dönemine ait bir yemek kitabı olan Fenn-i Tabâhat’ta bile geçiyor. Bu kadar çok sevilip benimsenen kavurmanın yapılışı ise yöreden yöreye değişiyor. Saç kavurma, Rize kavurması ve Bingöl Çobantaşı kavurması ise en çok bilinen çeşitleri arasında yer alıyor.
Coşkun Et, küçükbaş hayvanların etini ağır bulanlar ve dana etinden vazgeçemeyenler için harika bir çözüm sunuyor. %100 dana etinden ve en kaliteli malzemelerden üretilen kavurma çeşitleri avantajlı fiyatlar ile Coşkun Et’te sizi bekliyor. Siz de son derece leziz ve yumuşacık etleri ile sofralarınızı taçlandıracak kavurma çeşitleri sayesinde harika yemeklere imza atabilirsiniz. Kavurmaları saç ya da tencerede pişirebilir ve sofralarınızda bayram havası estirebilirsiniz.
Coşkun Et Kavurma Fiyatlarıyla Avantajlı Bir Alışveriş Deneyimi Sunuyor
Et, ilk çağlarda insanların hayatta kalmak ve tehlikelerle baş edebilmek için yemek zorunda oldukları bir gıda maddesiydi çünkü o zamanlar bugünkü gibi gelişmiş bir gıda endüstrisi olmadığı için avcı toplayıcı toplumlar ancak et yiyerek beslenebiliyordu. Et, bugün ise daha çok sofraları zenginleştirmek ve yemekleri lezzetlendirmek için kullanılıyor. Ayrıca epey yüksek besin değerlerine sahip olduğu için de birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Yalnız günümüzde et fiyatları sebze, tahıl ve benzeri yiyeceklere göre daha yüksek olduğu için mutfağa girmesi lüks bir durummuş gibi görülebiliyor. Özellikle kavurma gibi işlenmiş etlerin maliyetleri çiğ etlere göre biraz daha fazla olabiliyor. Neyse ki Coşkun Et avantajlı fiyat politikası ile tüketicilerin bütçesini gözetiyor. İşlenmiş olarak üretilen bu gıda, lezzetiyle sofraları şenlendirirken uygun fiyatlarıyla da cebinizi yormuyor. Avantajlı fiyata aldığınız kavurmaları aylarca buzdolabında saklayıp dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Bu sayede son derece ekonomik bir alışveriş yapmış olursunuz. Siz de 100 gramlık, 250 gramlık ve 500 gramlık paketler hâlinde sunulan kavurma çeşitlerini inceleyerek bütçenize ve damak zevkinize uygun seçimler yapabilirsiniz. Ürünleri dilerseniz dilimlenmiş ya da dilimlenmemiş olarak tercih edebilirsiniz.
Et çoğu zaman güven konusunda endişe yaratan bir gıda maddesi olarak görülüyor ancak Coşkun Et sayesinde kaliteli ürünlere ulaşıp saf dana eti ile lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz. Siz de etlerin kalitesini kaybetmeden tüketiciye ulaşabilmesi için güvenilir ambalaj çözümleri sunan markanın ürünlerini gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Dilerseniz paketlerin üzerindeki besin değerlerini inceleyerek ürünler hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Yine son kullanma tarihine de etiket üzerinden ulaşarak ürünleri ne zamana kadar tüketebileceğiniz konusunda fikir yürütebilirsiniz ancak et kolay bozulabilen bir gıda olduğu için kavurmaları çok iyi muhafaza etmelisiniz. Ürünlerinizi buzdolabı ya da derin dondurucuda saklayarak etin bozulmasının önüne geçebilirsiniz.
Coşkun Et Kavurma, Besin Değerleriyle Önemli Bir Şifa Kaynağı
Et türlerinin pek çok farklı çeşidi bulunuyor ancak kavurma geleneksel bir lezzet olduğu için hepsini bir adım geride bırakıyor. Etin tuz ve kendi yağıyla pişirilmesi sonucu ortaya çıkan kavurma; yalnızca damaklarda bıraktığı güzel tatla kalmıyor, yüksek besin değeriyle de birçok fayda sunuyor. Bol miktarda protein içeren kavurma, birçok vitamin ve minerali de içinde barındırıyor. Kavurma içeriğinde 959 mg sodyum, 152 mg potasyum, 19 mg kalsiyum, 23 ui A vitamini, 0,09 mg C vitamini ve 2,15 mg de demir bulunuyor.
Kavurma %41,06 protein ve %56,83 yağdan oluşuyor. Yağ oranı bu kadar yüksek olunca da “Kavurma kalorisi ne kadar?” sorusu herkes tarafından merak ediliyor. Dana kavurmanın 100 gramında 345 kalori bulunuyor. Özellikle kilo vermek isteyenler kavurma tüketme konusunda şüpheye düşse de bu tahmin edilenden daha düşük bir değer olduğu için kavurmayı kontrollü bir şekilde yemenizde herhangi bir sakınca bulunmuyor. Peki, diyette ne kadar kavurma tüketilmeli? Bu kavurmanın pişirme şeklinden yağ miktarına kadar değişiyor. Eğer kavurma tencerede piştiyse küçük porsiyonlar hâlinde tüketebilir, ızgarada piştiyse de kavurmayı 3-4 gün arayla bir porsiyon şeklinde yiyebilirsiniz. Kavurmayı fazla kaçırdığınızda ise egzersiz yaparak kalori dengesini sağlayabilirsiniz. 1 porsiyon kavurmayı bir saat yürüyerek, yarım saat koşarak ya da ip atlayarak eritebilirsiniz.
Kavurmanın Faydaları Saymakla Bitmiyor
İnsan vücudunun ihtiyacı olan birçok vitamin ve minerali bir arada sunan kavurma, tam manasıyla kırmızı etin özelliklerini taşıyor. Kırmızı et bedeni canlı ve güçlü kıldığı için hâliyle kavurma da benzer faydalar sağlıyor. Peki, kavurma neye iyi geliyor? Vücuda ne gibi etkileri oluyor?
● Vücudun bolca ihtiyaç duyduğu B grubu vitaminlerini kavurmayla karşılayarak vücudunuzun direncinin artmasına yardımcı olabilirsiniz.
● Potasyum eksikliği kemiklerdeki kalsiyumu tüketip kemik sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Ayrıca kalp problemleri ve kramplar dahil olmak üzere bir dizi yan etkiye de sebep oluyor. Potasyumdan zengin besinlerin başında ise kavurma geliyor. Siz de kavurma yiyerek vücudunuzun potasyum ihtiyacını karşılayabilir ve kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz.
● Kavurma, zengin vitamin değerleriyle çocukların bilişsel ve zihinsel gelişimlerini destekliyor.
● Bebeğin kas ve kemik gelişimi için hamilelik döneminde de kavurma tüketilmesi gerekiyor ancak yüksek oranda yağ içerdiği için mutlaka bir jinekoloğun kontrolünde yenmesi öneriliyor.
● Sinir hücrelerinin korunmasına ve sinir hücresi sorunlarının giderilmesine yardımcı oluyor.
● Vücut için gerekli yağ ve proteini kaliteli bir şekilde almanıza destek sağlıyor.
● Kavurma tüketimi vücuda yoğun keratin alımı sağlayarak saçları güçlendirmeye katkıda bulunuyor.
● Kavurma eti, sentetik olarak hazırlanabilen kreatinini yüksek miktarda içeriyor. Özellikle kas yapmak isteyenler vücutlarına dışarıdan sentetik ilaçlar almak yerine kavurma tüketerek sağlıklarını koruyabilirler.
● Bağışıklık sistemini destekleyip yaraların, kırıkların ve vücuttaki hasarların kısa sürede iyileşmesine katkı sağlıyor.
● İçeriğindeki demir sayesinde kansızlıkla mücadele etmenize ve vücudunuzdaki demir seviyesini korumanıza katkıda bulunuyor.
● Yorgun ve hâlsiz hissettiğiniz zamanlarda kavurma tükettiğiniz takdirde düşen enerjinizi tekrar yükseltebilirsiniz.
● Yoğun bir diyet programının içine girdiyseniz kendinizi şımartmak için küçük porsiyonlar şeklinde kavurma yiyebilirsiniz.
● İyi kolesterolü yükseltip kötü kolesterolü düşürerek tansiyon ve damar sertliği problemlerini kontrol altına almanıza yardımcı olur.
● Kemiklerinizi güçlendirerek ilerleyen yaşlarda kemik erimesi ve eklem kireçlenmesi gibi ciddi rahatsızlıkların oluşma riskini azaltır.
● Vücudun oksijen ihtiyacını karşılayan sağlıklı kan hücrelerinin oluşmasına katkıda bulunur.
● Kavurma, yüksek oranda A vitamini bulundurduğu için çeşitli göz ve görme sorunlarına karşı da etkili sonuçlar ortaya koyar. Siz de kavurmayı beslenme listenize ekleyerek vücudunuzun A vitamini ihtiyacını karşılayabilir ve göz sağlığınızı destekleyebilirsiniz.
Kavurma Farklı Süreçlerden Geçtikten Sonra Sofralara Geliyor
Kavurma, kültürümüzde önemli bir yere sahip olduğu için yapım aşamasına çok özen gösterilmesi gerekiyor çünkü yumuşacık olması planlanan kavurmalar, yanlış pişirme yöntemleri ile sertleşebiliyor. Ancak birkaç noktaya dikkat edilirse kavurmalar istenilen kıvamda olabiliyor. Öncelikle damaklarda unutulmaz bir tat bırakan leziz bir kavurma yapmak için et seçiminin dikkatli yapılması gerekiyor. Örneğin; kavurma yapımında koyun kullanılacaksa etin hayvanın but ve kol kısmından, dana kullanılacaksa sırt ve kürek bölgesinden alınması büyük bir önem taşıyor. Etin iyi pişmesi için gereken en önemli adımlardan biri de tencere seçimi oluyor. Et, çelik tencerede daha güzel pişeceği için kavurma işlemi teflon ya da döküm tavada yapılmıyor.
Peki, kavurma nasıl yapılıyor? İlk önce kavurma yapımı için seçilen hayvan kesiliyor ya da kasaptan hazır bir şekilde alınıyor. Kesilen hayvanların etleri küçük parçalar hâlinde küp küp doğranıyor. Doğranan etler bir gün boyunca içi su dolu leğenlerin içinde bekletiliyor. Sonrasında etler bu iş için özel olarak hazırlanmış kazanlarda kavrulmaya başlanıyor ve bu aşamada tuzlanıyor. Etler tam olarak pişince kazan ocaktan alınıp soğumaya bırakılıyor. Soğuduktan sonra da paketlenip buzdolabına ya da derin donduruculara kaldırılıyor. Ticari amaçla yapılıp satılan kavurmalar da bu geleneksel yöntemle hazırlanıyor. Coşkun Et, hemen hemen tüm evlerde kışlık ihtiyaç olarak görülen kavurmaları sizin yerinize hazırlayıp sofralarınıza kadar getiriyor. Siz de Coşkun Et’in besleyici ve lezzetli kavurma çeşitleri ile daha sağlıklı bir yaşama adım atabilir, daha lezzetli sofralar kurabilirsiniz.
Coşkun Kavurma ile Adeta Ziyafet Sofraları Hazırlanıyor
Her damak zevkine uygun kırmızı et bulmak mümkün ama iyi pişmiş kavurma bulmak çok zor olabiliyor. Kuşbaşı etlerinin büyük kazanlarda kavrularak paketlenmesi sonucu raflardaki yerini alan bu et türü, ne yazık ki herkes tarafından güzel bir şekilde hazırlanamıyor. Ancak Coşkun Et sert etleri tarihe karıştıracak yumuşacık kuşbaşı çeşitleriyle damaklarda iz bırakıyor. Protein bakımından zengin ve tam bir vitamin deposu olan bu et türü ister soğuk ister sıcak bir şekilde tüketilebiliyor. Siz de kavurmayı dilimleyip kahvaltılık sosların yanında servis edebilir ya da ana yemek olarak tercih edip damakları şenlendiren bir menü hazırlayabilirsiniz. Bunların dışında pidelerin içine koyabilir, üzerine yumurta kırıp omlet yapabilir ve tost ekmeklerinin içine dahil edebilirsiniz. Kavurmanın yanına yapacağınız tane tane bir pilav ile mutfaktan mis gibi kokuların çıkmasına izin verebilirsiniz. Pikniğe ya da kamp yapmaya gittiğinizde etleri kolayca çöp şişlere geçirip ızgara üzerinde pişirmek üzere kullanabilirsiniz. Böylece restoran ya da evlerde yediğiniz lezzetleri doğaya taşıyabilirsiniz.
Hamburgerlerin içine köfte ya da tavuk eti koymak yerine kavurma ekleyebilir ve yaptığınız bu ufak değişiklikle çocuklara et sevgisini aşılayabilirsiniz. “Eti tek başına yemem, yanında mutlaka sebze de olmalı.” derseniz kavurmayı bezelye ve patlıcan gibi sebzelerle bir araya getirerek çeşitliliği bol menüler hazırlayabilirsiniz. Kısaca klasik tariflerden sıkıldıysanız ve mutfağınıza yeni lezzetler eklemek istiyorsanız bu ürünlere şans verebilirsiniz. Bu sayede denenmemişi deneyebilir ve yemek yapmaya yeni bir soluk getirebilirsiniz. Ayrıca bu seçkin lezzetleri sevdiklerinize de tattırarak onlara benzersiz bir yemek deneyimi yaşatabilirsiniz. Bu ürünleri özel günlerinizde de tercih edebilirsiniz. Örneğin; kavurma çeşitleri ile hazırladığınız yemekler sayesinde sevgilinize romantik ve unutulmaz bir akşam yemeği armağan edebilirsiniz. Doğum günlerini de pasta yerine kavurmalı tariflerle kutlayarak alışılmış tüm kalıpları yıkabilirsiniz. Zengin içeriği ile vücuda benzersiz faydaları bulunan bu ürünleri Coşkun Et’te inceleyebilir ve güvenle satın alabilirsiniz. İhtiyacınıza göre farklı gramajlardaki ürünleri ve dilimlenmiş ya da dilimlenmemiş seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Dilediğiniz kavurma çeşidini sepetinize kolayca ekleyerek alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.