Bosna sofralarının vazgeçilmezi kurutulmuş et, eşlik ettiği her tarifi güzelleştiriyor. Doğal yöntemlerle kurutulan ve dünya mutfağında önemli bir yere sahip olan bu et çeşidi, atıştırmalık olarak da kullanılabiliyor. Binbir emekle ve yoğun çabayla hazırlanan bu et türü, günün farklı öğünleri ve zengin misafir sofraları için tercih edilebiliyor. Zengin bir besin kaynağı olan kurutulmuş eti, her yaştan ve cinsiyetten kişi gönül rahatlığıyla tüketebiliyor. Siz de bu et türünü gerek kahvaltı sofralarınızı zenginleştirmek gerek yemeklerinizi lezzetlendirmek için kullanabilirsiniz.
40 yılı aşkın süredir hizmet veren Coşkun Et, sizin için birbirinden lezzetli kuru et çeşitlerini bir arada sunuyor. Çeşitli baharatlarla harmanlanan kurutulmuş et çeşitlerini siz de Coşkun Et kalitesiyle deneyimleyebilirsiniz. Canınız aperatif bir şeyler yemek istediğinde kurutulmuş etinizi dolaptan çıkarabilir ve herhangi bir pişirme işlemine gerek duymadan hızlıca tüketebilirsiniz. Damaklarda eşsiz bir tat bırakan paçanga böreğini ve daha pek çok yemek çeşidini lezzetlendirmek için de bu et türünü kullanabilirsiniz.
Onlarca farklı işlemden sonra yenilmeye hazır hâle gelen bu et türünü yemeklerin yanı sıra meze olarak ve sandviçlerin arasında da keyifle tüketebilirsiniz. Misafirlerinize şık bir başlangıç yemeği sunmak ya da kendinize sağlıklı bir ara öğün hazırlamak istediğinizde kurutulmuş et çeşitlerinden yardım alabilirsiniz. Öte yandan pizzalarda sucuk ve salam dışında farklı et türlerini kullanmak istediğinizde de bu ürünleri değerlendirebilirsiniz. Eğer siz de klasik tariflerden sıkıldıysanız bu ürünleri mutfağınızdan eksik etmemelisiniz.
Orta Asya’dan Miras Kalan Kurutulmuş Et Nedir?
Elektriğin ve buzdolabının olmadığı zamanlarda besinleri saklamanın en güvenli yolu kurutmaktı. Özellikle avcı toplayıcı toplumlar etleri ve çeşitli sebze ile meyveleri ancak kurutarak muhafaza edebiliyorlardı. Kuru et çeşitleri arasında yer alan pastırma da Hun ve Oğuz Türkleri tarafından bulundu. Savaşçı ve göçebe bir toplum olan Orta Asya Türkleri, yer değiştirirken aç kalmamak için atların eğerlerine tuzlanmış et parçaları koyuyorlardı. Bu tarihsel yolculuk boyunca Türklerle göç eden bu etler, atın vücut ısısıyla ve sıkışmayla pastırmaya benzer bir şekil aldı. O zamanlar “bastırma” ya da “kak eti” olarak anılan bu etin adı zamanla pastırma oldu.
Balkan mutfağından tüm dünyaya yayılan kurutulmuş etin de pastırmadan ilham alınarak bulunduğu düşünülüyor. Kurutulmuş et, etin suyunun buharlaştırılması ve güneşte kurutulması sonucu ortaya çıkan yiyecek olarak tarif ediliyor. Sevilerek tüketilen bu et türü, Balkan mutfağında hemen hemen tüm tariflerin içine girerken bizde daha çok aperatif bir yiyecek olarak görülüyor. Peki; Güney Afrika’da biltong, İtalya’da bresaola ve bizde kak eti olarak bilinen kurutulmuş et nasıl yapılıyor? Günümüzde kurutulmuş et elde etmek için geleneksel havayla kurutma, vakumlu kurutma ve sıcak hava akışı gibi birçok farklı yöntem tercih ediliyor.
Kurutulmuş et üretiminde genellikle birden fazla hayvan kullanılıyor. Hayvanlar kesildikten sonra parçalara ayrılıp fazla yağlardan arındırılıyor. Daha sonra tuzun ete iyi bir şekilde karışması için bıçakla çizikler atılıyor. Ardından tuzlama işlemi yapılıyor ve et bu şekilde bir gün bekletiliyor. Bekleme süresi sonunda asılıp kurutuluyor ve çemenlenmeye hazır bir hâle getiriliyor. Kurumuş etlerin üzerine baharatların karıştırılması ile elde edilen çemen hamuru sürülüp yaklaşık 1,5 gün bekletiliyor. Çemenlenmiş etler, 1-7 gün içerisinde satışa çıkarılıyor. Geleneksel yöntemlerde et, günler hatta aylar sonra istenen lezzete ulaşırken günümüzde beklemeye gerek kalmıyor. Modernleşen üretim teknolojisi sayesinde kısa sürede harika sonuçlar alınabiliyor. Tütsülenmiş et olarak da bilinen füme et ve Kayseri mutfaklarının vazgeçilmezi pastırma da aslında kurutulmuş et türleri arasında yer alıyor ancak isimler değişse bile benzer yöntemlerle işleniyor.
Coşkun Et, ağızda lokum gibi dağılan kurutulmuş et çeşitleriyle tüketicilerin beğenisini kazanıyor. Siz de yemeğin pişmesini bekleyemeyecek kadar acıktığınızda ya da konuklarınıza farklı ve leziz ikramlıklar hazırlamak istediğinizde Coşkun Et’in kurutulmuş et çeşitlerinden faydalanabilirsiniz. Eğer bu ürünleri yemeklerin içinde kullanacaksanız pilavla servis edip göz dolduran bir menüye imza atabilirsiniz. Meze hazırlamak istediğinizde de kurutulmuş etlerin yanına peynir ve farklı kuru yemişler ekleyebilirsiniz. Kurutulmuş et çeşitleri ile siz de daha özel sofralar hazırlayabilirsiniz.
Coşkun Et, Kurutulmuş Et Fiyatlarıyla Bütçenizi Yormuyor
Kırmızı et, kesilip parçalara ayrıldıktan sonra yemeğe hazır hâle gelirken kurutulmuş ette işler değişiyor. Yağdan ve sinirden arındırılmış et; ancak kürleme, dumanlama ve kurutma gibi işlemlerden geçtikten sonra sofralara gelebiliyor. Durum böyle olunca da kurutulmuş et çeşitlerinin fiyatları sucuk, salam ve kıymaya göre daha fazla olabiliyor ancak Coşkun Et, “kaliteli hizmet, uygun fiyat” politikasıyla tüm ezberleri bozuyor. Marka, kurutulmuş et çeşitlerini oldukça ekonomik fiyatlarla sunuyor. Siz de pek çok farklı amaçla kullanılabilen ve her damak zevkine uyan kurutulmuş et çeşitlerine Coşkun Et’te ulaşabilirsiniz. Buradan size uygun ürünleri satın alarak nefis yemeklere imza atabilir ve böylece sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz.
Kuru et çeşitleri çiğ olmadığı için paketinden çıkarıldığı gibi tüketilebiliyor ve uzun süre bozulmadan durabiliyor. Öte yandan tüketim sırasında ve sonrasında etrafa rahatsız edici bir koku yaymıyor. Bu yüzden uzun bir yolculuğa çıkarken dahi çantanıza bir parça kurutulmuş et atabilir ve acıktığınızda afiyetle yiyebilirsiniz. Uygun fiyata aldığınız bu ürünleri uzun süre tüketebilirsiniz. Siz de Coşkun Et’te çeşnili kurutulmuş et çeşitlerinin fiyatlarını inceleyerek avantajlı bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz. Böylece mutfağınızdaki besin çeşitliliğini artırarak zengin bir beslenme planı uygulayabilirsiniz.
Kurutulmuş Etin Faydaları Saymakla Bitmiyor
Vücut geliştirenler ve dengeli beslenmeye dikkat edenler tarafından sıkça tercih edilen kuru et; yalnızca lezzetiyle damaklarda iz bırakmıyor, aynı zamanda zengin vitamin ve mineral değerleriyle sağlığa da büyük yararlar sağlıyor. Peki, kurutulmuş etin faydaları neler?
● Kurutulmuş et, içeriğindeki yüksek demir değeri ile kansızlığa karşı koruyucu bir etkiye sahip. Kansızlık probleminin önüne geçebilmek ya da tedavi sürecinizi desteklemek için kurutulmuş etten yardım alabilirsiniz.
● Kuru et dünyanın en sağlıklı eti olarak kabul ediliyor. İçeriğindeki yüksek protein değerleri sayesinde enerjinizi yükseltip kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlıyor. Özellikle yoğun ve tempolu geçen günlerde bir dilim kuru et yiyerek o günü daha kolay bir şekilde atlatabilirsiniz.
● Protein bakımından yüksek, karbonhidrat bakımından düşük olduğu için diğer aperatiflere göre çok daha sağlıklı. Bu sayede kilo kontrolü sağlayabilir ve daha sağlıklı bir hayat sürdürebilirsiniz.
● Zeka gelişimini artırarak zihnin daha verimli çalışmasını sağlıyor. Böylece ileride alzheimer ve bunama gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltabilirsiniz. Ayrıca sınav dönemlerinde ya da proje teslimlerinde kuru et tüketerek başarı oranınızı artırabilirsiniz.
● Bağışıklık sistemini desteklediği için otoimmün hastalıklarının görülme riskini azaltıyor. Yanlış ve dengesiz beslenme bağışıklık sisteminin çökmesine sebep olabiliyor. Hatta ilerleyen zamanlarda hastalıklar daha tehlikeli bir hâle dönüşüp dokulara zarar vermeye başlayabiliyor. Vücudunuz ile böyle bir savaşa girmemek için siz de yeterli seviyede kuru et tüketebilirsiniz.
● Çemen tohumu, kan şekerini ve kandaki yağlanmayı azaltmaya yardımcı oluyor. Siz de çeşnili kurutulmuş et tüketerek yağlanmayı azaltabilir ve insülin direncinizi düşürebilirsiniz.
● Spor yapan kişiler, kaslarını geliştirebilmek için yüksek miktarda proteine ihtiyaç duyuyor. Eğer siz de daha fit ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak istiyorsanız beslenme listenize protein bakımından zengin olan bu et çeşidini ekleyebilirsiniz.
● Kuru et, dokuların yenilenmesi ve kas yapılanmasında da etkin rol oynuyor. Düzenli aralıklarla kuru et tüketerek yaraların, kırıkların ve benzeri hasarların daha çabuk iyileşmesine katkıda bulunabilirsiniz.
● Kuru et, çinko bakımından da oldukça zengin. Düzenli olarak kuru et tükettiğinizde saç dökülmesi, kilo kaybı ve zihinsel uyuşukluk gibi sorunların azaldığını fark edebilirsiniz.
● Kurutulmuş et, hücrelerin daha geç yaşlanmasını sağlayan glutyon açısından da epey zengin bir kaynak.
● Kurutulan etin içerisindeki su oranı %75’ten %20’ye düştüğü için zararlı bakterilerin oluşması engelleniyor. Böylece daha sağlıklı ve temiz içerikli bir et tüketebilirsiniz.
● Zengin bir vitamin ve mineral deposu olduğu için gebeler için de oldukça yararlı.
● İnsan vücudu için gerekli olan pek çok mineralden biri olan sodyum da kuru etin içerisinde bulunuyor. Sodyum; vücudun sıvı dengesini düzenliyor ve kan basıncının korunmasını sağlıyor. Bunların dışında beyin işlevlerini geliştirmek ve cildi güzelleştirmek gibi bir dizi faydası daha bulunuyor. Siz de beden sağlığı için gerekli olan sodyumu kurutulmuş etten alarak vücudun asit, baz ve sıvı dengesini koruyabilirsiniz.
Kurutulmuş Et, Besin Değeri Açısından Oldukça Zengin
Birçok kişi, kırmızı etin çok yağlı olmasından ve kilo aldırmasından şikayet ediyor. Kurutulmuş et ise düşük karbonhidrat ve yüksek protein değerleri sayesinde vücudu yağlandırmıyor, aksine daha kolay kilo vermenize yardımcı oluyor. Çünkü kurutulmuş et, yapım aşamasında hemen hemen tüm yağlarından arındırılıp oldukça hafif bir gıda hâline getiriliyor. Bu sebeple özellikle kilo vermek isteyenlerin, sporcuların ve modellerin yemek listesine girmeyi başarıyor. Kurutulmuş et; %7 karbonhidrat, %71 protein ve %22 yağdan oluşuyor. Kurutulmuş et kalori değeri ise bir porsiyon yani 40 gram için 104 kalori. Kuru etin içeriğinde yaklaşık 1,92 g karbonhidrat, 18,4 protein ve 2,52 g yağa ek olarak 0,88 mg sodyum da bulunuyor. Siz de düşük karbonhidrat diyetleri uyguluyorsanız ya da farklı lezzetlerin peşinden gidiyorsanız bu et türünü hiç tereddüt etmeden deneyebilirsiniz.
Söz konusu et olduğunda alışverişi güvenilir bir satıcıdan yapmak önem kazanıyor. Severek yediğiniz tüm kurutulmuş et çeşitleri Coşkun Et kalitesi ve güvencesi ile sofralarınıza geliyor. 100 gramlık ve 250 gramlık paketler hâlinde satışa sunulan Coşkun Et kurutulmuş et ürünlerinden siz de kendinize uygun olanları gönül rahatlığıyla seçebilirsiniz. Ürünleri dilerseniz dilimlenmiş ya da dilimlenmemiş olarak da tercih edebilirsiniz. Paketlerin üzerindeki besin değerlerini inceleyerek ürünler hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Coşkun Et ve Mamulleri, farklı damak tatlarına hitap eden kuru et çeşitlerini bir arada sunuyor. Örneğin; %100 dana etinden ve en kaliteli malzemelerden büyük bir özenle üretilen Çeşnili Kurutulmuş Et, baharatlı tatları sevenler için ideal bir tercih olarak ön plana çıkıyor. Eğer siz de “Baharatsız hiçbir şey yiyemem.” diyorsanız bu ürünü tercih edebilirsiniz. Pişirme kolaylığı ve benzersiz lezzetleri ile beğeni kazanan Coşkun Et kurutulmuş et çeşitleri ile siz de sofraları şenlendiren lezzetlere imzanızı atabilirsiniz. Lezzeti, besleyiciliği ve pratikliği ile sık sık tercih edilen bu ürünler sayesinde sağlıklı aperatifler ve ara öğünler hazırlayabilir; damaklarda eşsiz tatlar bırakan yemekler pişirebilirsiniz. Üstelik Coşkun Et’in avantajlı fiyatları sayesinde alışverişinizi oldukça kârlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Siz de zevkinize uygun kurutulmuş et çeşidini ve ihtiyacınıza uygun gramajı seçerek alışverişinizi kolayca yapabilirsiniz.